Boeken

Hier vind je boeken en tijdschriftnummers over vrouw en geloof, feministische theologie, religie en gender die geschikt zijn voor een breder publiek. De laatst toegevoegde boeken staan bovenaan.

 

Samen redden wij het wel

Marthe Link Samen redden wij het wel

De Stichting VPSG zet zich in voor het bespreekbaar maken van seksueel geweld in kerkelijke kring en voor de pastorale/levensbeschouwelijke begeleiding van mensen die hulp vragen bij de verwerking van seksueel misbruik. Marthe Link, verpleegkundige en theologe was 25 jaar lang actief in het werken met slachtoffers van seksueel misbruik. In dit boek het brede palet waarover zij beschikt om dit werk te doen. Naast artikelen en lezingen ook gedichten, liederen en preken van haar hand. Het materiaal is geselecteerd op bruikbaarheid voor velen in heden en toekomst. Mensen die slachtoffer zijn geworden een stem geven, verhalen van verzet tegen het licht houden, bronnen van waaruit te leven valt herontdekken, de opstandingskracht van mensen benoemen: dit zijn belangrijke drijfveren in het werk van Marthe Link.

Uitgeverij: Narratio | Aantal pagina's: 148 | Prijs: € 15,00 | ISBN 9789052634821

Veer-kracht

Holkje van der Veer Veer-Kracht

Je wordt geboren met het Marfan syndroom, je ontvangt een wat lang en slungelachtig lichaam. Hoe ga je om met kwetsbaarheid en de littekens die je opdoet? Maar vooral hoe groei je als vrouw naar een eigen lifestyle. Holkje van der Veer is een zuster, een dominicanes. Zij beschrijft in dit boek hoe zij vanaf haar kinderjaren positief en met veerkracht met haar bijzondere lichaam leert omgaan. 
Margriet van de Bunt heeft het graag gelezen: "Het is een lichtvoetig en eerlijk boek geworden, waarin ze ervaringen aanhaalt die bepalend zijn voor haar leven en spiritualiteit."
Klik hier om de recensie te lezen, en hier om het boek te bestellen. 

Uitgeverij: Berne Media | Aantal pagina's: 144 | Prijs: € 16,95 |

Vrouwenkalender 2016

Uitgeverij Narratio heeft ook voor 2016 een vrouwenkalender uitgegeven. De kalender is samengesteld en gemaakt door vrouwen, voor vrouwen die van kunst en meditatieve teksten houden.
Het welkomstwoord belooft een inspirerende reis door het jaar heen.
De kalender heeft een handzaam formaat en is door de uit te vouwen standaard aan de achterkant rechtop neer te zetten. De schilderijen en korte teksten die gekozen zijn, zijn heel divers. Dat maakt dat er voor iedereen wel iets waardevols in zit om even bij stil te staan.
Het  leuke is dat een aantal platen als ansichtkaart te gebruiken zijn. 
Het is niet echt als kalender te gebruiken, omdat er weinig ruimte is om er iets bij te schrijven.
De vraag is ook of dat nodig is. Ook leuk om cadeau te geven.  Een mooie kalender voor een betaalbare prijs, van €7,50.

Mystica met kromzwaard

René Gremaux & Wim van den Bosch Mystica met kromzwaard. Het opzienbarende leven van Jenny Merkus (1839-1897)

Voor negentiende-eeuwse krantenlezers spraken de opmerkelijke belevenissen van Jenny Merkus (1839-1897) net zo tot de verbeelding als de lotgevallen van tijdgenoten als Alexandrine Tinne. Jenny, de schatrijke dochter van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, kon zich, dankzij een fabelachtige erfenis, aan traditionele vrouwelijke rollen onttrekken. Zij deed dit op een eigenzinnige, maar voor haar tijd toch typerende wijze. Als rondreizende juffer belandde zij van de ene brandhaard in de andere: van de Parijse Commune van 1871, tot de roerige Balkan in de jaren 1875-1876, waar zij als een nieuwe Jeanne d’Arc de christelijke Serviërs en Kroaten aanvoerde in hun strijd tegen de islamitische Turken. Uiteindelijk streek zij neer in Jeruzalem. Hier ging zij verder met de bouw van een kolossaal huis waarin zij het einde van de wereld af wilde wachten. Een huis dat zij nooit zou voltooien.
Het leven van Jenny Merkus is vol avonturen en doordrongen van een eenzame tragiek. Toch kennen slechts weinigen haar verhaal. Onverdiend. Dit is haar eerste biografie.

Uitgeverij: Eburon | Aantal pagina's: 656 | Prijs: € 29,90 | ISBN 9789059728523

Bron: Eburon

Onder de regenboog - De bijbel queer gelezen

Adriaan van Klinken en Nienke Pruiksma (red.) Onder de regenboog - De bijbel queer gelezen

Vaak wordt met een beroep op de Bijbel heteroseksualiteit tot norm verklaard en homoseksualiteit veroordeeld. De bijdragen aan deze bundel laten zien dat de Bijbel volop ruimte biedt voor alternatieve interpretaties. De auteurs lezen bekende en onbekende bijbelse teksten, van Genesis tot Openbaring, door een queer bril. Dat betekent dat ze vragen over (homo)seksualiteit aan de orde stellen, de norm van heteroseksualiteit uitdagen en nieuwe perspectieven openen op gender, seksualiteit en diversiteit in relatie tot de Bijbel, de kerk, de theologie en de samenleving.

 

Herstory of Art

Karin Haanappel Herstory of Art (alleen de titel is in het Engels)

Een recensie van dit boek, Vrouw en kunst aller eeuwen van Marianne van Waterschoot, staat op de website van Het Beeldende Kunstjournaal.

Michelangelo, Caravaggio, Rodin, Picasso - wie kent ze niet? Anguissola, Gentileschi, Claudel, Goncharova - wie kent ze wel? Samen met veel anderen hebben zij een bijdrage geleverd aan de geschiedenis der kunsten. Vrouwelijke kunstenaars zijn echter vaak in de vergetelheid geraakt of in de schaduw gebleven van ‘de grote meesters’. Immers, de kunstgeschiedenis is hoofdzakelijk gericht op ‘dead white male artists’. Het is nog steeds overduidelijk zijn verhaal (his story) dat de canon van de kunstgeschiedenis bepaalt.

In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw kwam er vanuit de feministische hoek grote kritiek op deze manier van wetenschap bedrijven. Er werd gezocht naar vrouwelijke kunstenaars en ze werden gevonden. Toch...

Vrouwen van woorden

Ria van den Brandt Vrouwen van woorden

Wat hadden Nelly Sachs, Gertrud Kolmar, Gerty Spies, Selma Meerbaum-Eisinger, Etty Hillesum en Hanny Michaelis gemeen? Ze waren Joods, vrouw, vervolgd door de nazi's en ontwikkelden zich als schrijfster van gedichten, dagboeken, brieven en romans. Vanuit de kantlijn schreven zij woorden van hoop en liefde, maar ook van wanhoop, woede en desillusie. Samen schreven deze vrouwen van het woord een kleine canon tegen groot leed.

Hoor onze stem!

Randi O. Solberg (red.) Marianne Welten (vertaling) Hoor onze stem!

De stem van christelijke lesbische vrouwen wordt weinig gehoord. In Nederland lees je nog wel eens iets in de krant, maar daarbuiten? Het wordt stiller en stiller als je verder naar het zuiden of het oosten gaat. Dit boek brengt daarin verandering! Hierin zijn verhalen verzameld van vrouwen uit 26 Europese landen uit verschillende christelijke stromingen: katholiek en protestant, luthers en calvinistisch, orthodox en pinkstergemeente. Maar ook een ex-Jehova’s getuige en een ex-Mormoonse doen hun verhaal, en vrouwen die vanuit een christelijke achtergrond zijn geland in de islam en in het boeddhisme. Het zijn vrouwen die midden in het leven staan. Vrouwen die in de kerk werken of iets heel anders doen. Vrouwen die alleen zijn of een relatie hebben en soms ook kinderen. Vrouwen van allerlei leeftijden, van 20 tot 65 jaar. Geniet ervan, hoor onze stem!

 

Eten als een franse non

Miek Pot Eten als een Franse non

Op de website van NieuwW!J staat over dit boek een recensie van Marianne van Waterschoot, Een gezonde geest in een gezond lichaam: "Eten als een Franse non brengt op een integere, ingetogen manier de hele mens in kaart en legt doorgaand het verband tussen uiterlijk en innerlijk welzijn. Kruisbestuiving op een dieper niveau." De recensie is hier ook als pdf te lezen.

Miek Pot beschrijft in dit boek haar persoonlijke ervaringen met het dieet dat zij in haar kloostertijd heeft nageleefd en tegenwoordig weer vol overtuiging volgt. Een dieet dat haar bewustzijn versterkt en haar energiek en fit doet voelen. Uitgangspunten van dit specifieke kloosterdieet zijn het behouden van een zuurgraad in evenwicht; een correcte samenstelling van maaltijden; gestoomde voeding, waaronder veel groenten en fruit en nauwelijks vlees. Alsook het gebruik van uitsluitend biologische producten en volledige onthouding van geraffineerde suikers. Eten als een Franse non gaat over discipline, je goed in je vel voelen, liefde voor jezelf en voor je lichaam hebben, en daarmee vanzelfsprekend ook voor je ziel.

Miek Pot bracht twaalf jaar door in een kluizenaarsklooster. Als leidinggevende van de kloosterkeuken heeft zij veel voedingswijsheid opgedaan. Zij is historica, Internationaal NLP trainer, Certified Enneagram Trainer, Astrologe en ex-contemplatieve non en geeft nu stilteretraites (de contemplaties).

Uitgegeven in eigen beheer. Hier kun je het boek bestellen.

Als daar muziek voor is

Bettine Siertsema en Wilna Wierenga (red) Als daar muziek voor is

Een liedbundel met 90 gedichten die zijn geschreven door vrouwen.

Het Nieuw LiedFonds wil woorden van vrouwen tot klinken brengen en zet daarom (liturgische) teksten die door vrouwen zijn geschreven op muziek. Inmiddels zijn er 6 cd’s verschenen. Deze cd’s vinden hun weg in koren, kerken, kathedralen, maar worden ook gebruikt door gespreks- en meditatiegroepen. Het Nieuw LiedFonds brengt nu alle liederen samen in één liedbundel, verrijkt met toelichtingen op de tekst, de muziek en suggesties wanneer je het lied kunt zingen. Bovendien is als laatste lied een tafelgebed toegevoegd, geschreven door Marjoleine de Vos en gecomponeerd door Henri Heuvelmans.

Met teksten van o.a. M. Vasalis, Ida Gerhardt, Judith Herzberg, Ellen Warmond, Henriëtte Roland Holst, Hildegard von Bingen, Mischa de Vreede en Anneke Brassinga. Met muziek van o.a. Tom Löwenthal, Thom Jansen, Mariëtte Harinck, Dirk Zwart en Bernard Huijbers.

Uitgeverij: Boekencentrum met Nieuw Liedfonds | Aantal pagina's: 240 | Prijs: € 24,50 | ISBN: 9789023927457

Bron: Boekencentrum

Flexibel geloven

Manuela Kalsky en Frieda Pruim Flexibel geloven. Zingeving voorbij de grenzen van religies

Elf portretten van mensen die religieuze inspiratie halen uit verschillende levensbeschouwelijke stromingen. Een veelkleurig verschijnsel beschreven aan de hand van boeiende portretten met openhartige verhalen over hun zoektocht, oude en nieuwe overtuigingen en hoe zij hun geloof vormgeven in hun dagelijks leven. Interviews van Frieda Pruim. Nabeschouwing op de persoonlijke verhalen van Manuela Kalsky en van haar hand ook reflectie op het fenomeen ‘meervoudige religieuze binding’.

Zie ook de recensie op Nieuwwij.nl.

In naam van God

Karen Armstrong In naam van God – Religie en geweld (verschijnt oktober 2014)

Zijn religies de schuld van het grote bloedvergieten in de geschiedenis?

Duizenden jaren heeft de mens niet beschikt over voldoende middelen om zichzelf te gronde te richten, ondanks zijn destructieve aanleg – maar met de massavernietigingswapens is hij nu wel degelijk in staat dat te doen. De gewelddadige drang in de mens wordt vaak verbonden met het religieuze: oorlog en religie lijken onontwarbaar verstrengeld te zijn. Karen Armstrong windt er geen doekjes om. Ze schrijft openhartig over die verstrengeling.

Maar tegelijkertijd laat ze zien dat naast de kruisridder die in de middeleeuwen dood en verderf zaaide en de jihadist die dat tegenwoordig doet, er in religies ook altijd een Jezus of een Boeddha is geweest, pleitend voor vrede en verzoening. Ze toont bovendien aan dat de onderliggende motieven voor het gebruik van geweld vaak heel weinig met religie te maken hebben, maar sociaal, economisch en politiek van aard zijn. Daarmee corrigeert ze het overheersende beeld dat religies de schuld zijn van het grote bloedvergieten in de geschiedenis.

Karen Armstrong is een van de meest vooraanstaande en meest gelezen schrijvers op het gebied van godsdienst. Haar werk is vertaald in veertig talen en omvat bestsellers als Een geschiedenis van God (1995), De strijd om God (2000), Islam (2001) en De kwestie God (2009).

Auteur: Karen Armstrong | Titel: In naam van God – Religie en geweld | Vertaling van: Fields of Gold | Uitgeverij: De Bezige Bij | Aantal pagina’s: 548 | Prijs: € 24,90 | ISBN: 978902348877 | Verschijnt: oktober 2014

Bron: De Bezige Bij

Adam, Eve and the Devil - A New Beginning

Marjo Korpel en Johannes de Moor Adam, Eve and the Devil - A New Beginning

Marjo Korpel en Johannes de Moor, onderzoekers van de Protestantse Theologische Universiteit hebben op Oegaritische kleitabletten een voorloper van het bijbelse verhaal over Adam en Eva ontdekt. In dat verhaal is Adam oorspronkelijk een god die door een kwaadaardige medegod in de vorm van een slang wordt gebeten en vergiftigd. Daardoor wordt Adam menselijk en sterfelijk. De zonnegodin schept daarna "een goedaardige" vrouw voor Adam, zodat de mensen zich kunnen voortplanten en als soort toch eeuwig voortleven. Een opvallend verschil met het bijbelverhaal waarin Eva van de verboden vrucht eet. Het onderzoek ondersteunt hiermee een contextuele lezing van de bijbel, waarbij rekening gehouden wordt met de patriarchale cultuur en de bijbehorende normen en waarden, waarin de bijbeltekst vorm gekregen heeft.

Het boek beschrijft de oermythe en de receptie ervan in haar vele vormen. Eind 2014 verschijnteen Nederlandse bewerking van het onderzoek.

Bekijk de reportage van EenVandaag over het onderzoek.

 

Ontelbare enkelvouden

Froukje Pitstra Ontelbare enkelvouden. Dr. Anne Mankes-Zernike (1887-1972): een biografie (verschijnt september 2014)

Een biografie die recht doet aan het veelzijdige leven van Anne Zernike: eerste predikante van Nederland, kunstliefhebster, vredesactiviste.
Anne Zernike leefde in de tumultueuze eerste helft van de twintigste eeuw. Een tijd waarin ze uitgroeide tot een publiek figuur. In deze biografie worden vele facetten van haar rijke, complexe leven opgeroepen en beschreven: haar liefde voor de kunsten, haar opvatting over het predikantschap van vrouwen en over de vrouwenbeweging, haar worsteling met het pacifisme en haar radicale opvattingen over vrijzinnigheid en geloof. Anne Zernike bewoog zich over alle ‘verzuilde’ verbanden heen in verschillende politieke en maatschappelijke stromingen.

Auteur: Froukje Pitstra | Titel: Ontelbare enkelvouden. Dr. Anne Mankes-Zernike (1887-1972): een biografie | Uitgeverij: Meinema | Aantal pagina’s: 480 | Prijs: € 34,50 | ISBN: 9789021143774 | Verschijnt: september 2014

Bron: Meinema

Froukje Pitstra: 'Discussie rond eerste vrouwelijke predikant ging niet over bijbelse geboden'

De vrouw die ik was - debuutroman

Lisette Thooft De vrouw die ik was - debuutroman

HEKS IN DE HEKSENKRING - Boekrecensie

Ik zette de volle vazen neer op de eettafel en bij de bank. Schonk een groot glas druivensap in uit de koelkast. Installeerde me op de bank. Haar lange slanke benen … nee, helaas gewoon mijn eigen benen, beetje mollig. Ik belde Saar. 'Ben jij eigenlijk al in de overgang?' vroeg ik plompverloren.

Door Marianne van Waterschoot

Als je denkt dat het romandebuut van Lisette Thooft een gezellige zomerroman is, dan heb je gelijk. Als je denkt dat het een spiegelend verhaal is, dan heb ook jij gelijk. Als je denkt dat het boek spiritueel gelaagd is, dan heb je ook gelijk. Is vrouwelijkheid alleen maar synoniem voor zacht, zorgzaam en poezelig? Niet in het echte leven. Niet in dit verhaal.

Het leven van de geest - Hannah Ahrendt

Hannah Ahrendt Het leven van de geest

Denken en Willen zijn de eerste tweede delen van een trilogie over het Leven van de geest, waaraan de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt de laatste jaren van haar leven heeft gewerkt.

Levert denken iets op? Heeft het nut? Lost denken de problemen van de wereld op? Geeft het de kracht om te handelen? Is er een verband tussen gedachteloosheid en kwaad, tussen het plegen van misdrijven en het verwaarlozen van de denkactiviteit?

Bestaat er zoiets als een vrije wil? En is deze wil in staat om handelingen en gebeurtenissen te veroorzaken of het verloop ervan te beïnvloeden? In dat geval ligt het verloop van de geschiedenis niet (helemaal) vast: wat we doen, zouden we ook niet kunnen doen; wat gebeurt, zou ook niet (of op een andere manier) kunnen gebeuren.

Staat het denken in het teken van de harmonie tussen ik en mezelf, dan staat het willen in het teken van het gevecht tussen ‘ik-wil’ en ‘ik-wil-niet’. Dit gevecht tussen de wil en zijn tegenwil kan alleen worden beëindigd door te handelen.

Uit de trilogie Het leven van de geest is bij uitgeverij Klement de set Denken & Willen verschenen. De boeken zijn ook los te koop.

Van Teresa van Avila

Teresa van Avila Weg van volmaaktheid en kleinere werken

Weg van volmaaktheid en kleinere werken, Teresa van Avila, Christelijke spiritualiteit en mystiekIn 1559 verbiedt de Inquisitie praktisch alle religieuze boeken in het Spaans geschreven. Voor Teresa van Ávila (1515-1582) en haar medezusters is dit een zware klap. De censuur ontdekt in de teksten van Teresa een latente polemiek met de theologen van haar tijd, vrijmoedige reacties tegen de gezagdragers, duidelijke en ironische allusies aan het adres van de Inquisitie. Een veroordeling bleef dan ook niet uit. Teresa wordt gedwongen haar teksten te herschrijven vooraleer ze te publiceren. In deze nieuwe vertaling werden heel wat ‘veroordeelde’ teksten in voetnoot opgenomen. Een uitgebreide inleiding en veel historische kanttekeningen helpen om alles beter in zijn context te plaatsen en Teresa’s genie beter te begrijpen. Er zijn ook kleinere geschriften van Teresa opgenomen: een commentaar op het bijbelse Hooglied, vanuit het gezichtspunt van gebed en mystieke ervaring; al haar Gedichten (Spaanse tekst én vertaling), een aantal gebeden (Verzuchtingen van de ziel tot God); tenslotte ook het humoristische Antwoord op een uitdaging, het niet minder pittige Zoek je in Mij, en een verzameling van Raadgevingen.

Vrouw in beeld

Vrouw in beeld, Linette Dijk, Christelijke spiritualiteit en mystiek, Cadeauboeken - en artikelenLinette Dijk Vrouw in beeld

In woord en beeld schetste Linette Dijk portretten van twaalf vrouwen uit het Oude Testament, en trekt daarbij parallellen naar vrouwen uit onze tijd. Linette Dijk is beeldend kunstenaar. Haar werk laat zich omschrijven als mysterieus, en vol krachtige emoties. Ze studeerde theologie en sociaal pedagogische hulpverlening, In dit boek benadrukt ze de schoonheid, kracht en eigenheid van deze vrouwen en gebruikt die als voorbeeld voor vrouwen van nu. Vrouw in beeld bevat schilderijen en persoonlijke reflecties waarmee Linette andere vrouwen wil inspireren en bemoedigen.

Samen dansen in de kerk

Almatine Leene Samen dansen in de kerk. Als mannen en vrouwen op God lijken.

Samen dansen in de kerk, Almatine Leene, Theologie en pastoraatMogen vrouwen leidinggeven en het woord voeren in de kerk? Christenen staan lijnrecht tegenover elkaar in hun antwoord op die vraag. De discussie draait vooral om een aantal teksten uit het Nieuwe Testament. Dat is jammer, want er staan veel meer teksten in de Bijbel die van belang zijn. Denk aan Genesis 1. Daar staat dat de mens (m/v) geschapen is naar Gods beeld. Maar wat betekent dat eigenlijk? Almatine Leene beantwoordt die vraag door na te denken over God. Ze legt uit wat de Drie-eenheid betekent voor de rol van mannen en vrouwen in de kerk. Op een frisse manier bespreekt ze bijvoorbeeld of het belangrijk is dat Jezus man was, en waarom we in vrouwelijke termen over de kerk spreken. Willen we als mannen en vrouwen Gods beeld vertegenwoordigen dan moeten mannen en vrouwen op alle vlakken in de kerk samenwerken. Dat betekent meer 'dansen' in de kerk. Dit boek is een populaire weergave van haar proefschrift, Triniteit, antropologie en ecclesiologie, een kritisch onderzoek naar implicaties van de godsleer voor de positie van mannen en vrouwen in de kerk, waarop ze in 2013 is gepromoveerd.

Alsof ik thuis ben

Manuela Kalsky (red), Alsof ik thuis ben. Samenleven in een land vol verschillen. ISBN 978 90 79578 580

Alsof ik thuis benWat is er nodig om je thuis te voelen in het Nederland van de 21ste eeuw? Een tijd waarin het leren omgaan met culturele en religieuze diversiteit dé nieuwe uitdaging is. Oude vertrouwde gemeenschappen verdwijnen en tegelijkertijd ontstaan er nieuwe mondiale netwerken, ook dankzij Facebook en Twitter. Gloort hier een NIEUW Wij aan de horizon? En aan welke voorwaarden moet zo'n NIEUW Wij voldoen om gemeenschap te bevorderen? Zijn verschillen alleen bedreigend of bieden zij ook kansen voor nieuwe vormen van verbondenheid?
In opdracht van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) gaan onderzoekers op verkenningstocht. Zij kijken door de ogen van leerlingen en docenten, moslimjongeren, homo's en lesbo's, verslaafden en vele anderen. Het resultaat van hun zoektocht is een boek vol eye-openers over insiders en outsiders, rolmodellen en dwarsliggers.

Doornse Catechismus

Aarnoud van der Deijl, Stefan de de Jong, Anne Marijke Spijkerboer Doornse Catechismus. Oude vragen, nieuwe antwoorden

Doornse Catechismus, Aarnoud van der Deijl, Stefan de de Jong, Anne Marijke Spijkerboer, Theologie en pastoraat, Spiritualiteit algemeenEen prikkelend nieuw geloofskompas. Nu oude geloofswaarheden op de helling zijn komen te staan, en gelovigen nadrukkelijker op zoek zijn naar spiritualiteit, is het tijd voor een herijkte catechismus. Een tiental dominees uit het midden van de PKN beantwoordt in totaal 52 vragen bij de apostolische geloofsbelijdenis. Bestaat God? Is hij dezelfde als Allah? Wat zijn engelen? Is de mens goed of slecht? Wat gebeurt er na de dood? - Elke vraag krijgt zowel een theologisch als een spiritueel antwoord. Auteurs en samenstellers zijn allen lid van het jubilerende Op Goed Gerucht (10 jaar in 2010), dat samenkomsten belegt in Doorn en een verbinding zoekt tussen moderniteit en traditie.

Wat de zusters Augustinessen van Heemstede willen doorgeven…

Felicia Dekkers (red.) Bid, werk, zing, huil, lach, vecht en verwonder je…! Wat de zusters Augustinessen van Heemstede willen doorgeven…  Berne Media | Uitgeverij Abdij van Berne
ISBN 978 90 8972 000 9  | NUR  711 96 pagina's prijs: € 7,95
paperback | formaat 17 x 11,5 cm  Verkrijgbaar via berneboek.com

Wat willen we doorgeven aan jongere generaties, zo vroegen de zusters Augustinessen van Heemstede zich af? Wat is ons 'geestelijk testament'? Wat zijn onze bronnen?
Zeven werkwoorden ontleend aan een lied van Ramses Shaffy vormden het uitgangspunt voor de onderlinge gesprekken: bidden, werken, zingen, huilen, lachen, vechten en je verwonderen.
Hieruit is dit meditatieboekje ontstaan met beeldmateriaal (historisch en nieuw) en korte teksten ter inspiratie, de 'zustertweets...'

Bijbelse vrouwen

Mirjam Vermeij (eindred.) Allemaal vrouwen. 21 bijbelse portretten. Uitgeverij Jongbloed i.s.m. Museum Catharijneconvent, Nederlands Bijbelgenootschap en het NCRV-radioprogramma Schepper & Co
ISBN 978-90-8912-051-9 (met cd ingesproken door Carine Crutzen, Anna Drijver e.a.) 144 blz. € 15,95

Mooi uitgevoerd boekje met kunstafbeeldingen in kleur, bijbelteksten (op papier en op CD) en teksten van theologes. De besproken bijbelse vrouwen zijn wat willekeurig geordend in categorieën als 'naamloze vrouwen', 'familie', 'heldinnen' en 'powervrouwen'. De toelichtingen waarmee elk van de negen categorieën beginnen, geven in kort bestek meer inzicht in de de plaats van vrouwen in de bijbel. De 21 portretten maken exegese vanuit genderperspectief toegankelijk voor een breed publiek. Helaas gaat maar een auteur in op een afbeelding, bij de overige portretten  staan tekst en beeld los naast elkaar. (Trees van Montfoort)

Uit het vaderhuis.

Uit het vaderhuis. Emancipatie en het veelkleurig geloven van vrouwen. Tijdschrift voor geestelijk leven 2012/6. ISBN1370-6691 112 blz. €7,95 + verzendkosten (bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Een geslaagde poging om de balans op te maken van 40 jaar vrouw-en-geloofbeweging. In 1973 verscheen Beyond God the Father van Mary Daly (in 1983 vertaald als Voorbij God de Vader). Hoe staat het er nu voor met de feministische theologie?  Het boekje bevat onder meer goede inleidingen in feministische theologie (Riet Bons-Storm), womanistische theologie (Doreen Hazel), feminisme en islam (Samira Azabar), artikelen over vrouwen in de kerk in Vlaanderen, pastoraal werksters in Nederland, religie als splijtzwam in de Vlaamse vrouwenbeweging, een gesprek met twee mannelijke theologen over feministische theologie en een gedachtewisseling met jonge vrouwen. (Trees van Montfoort)

 

Geleefde genade

Trees Versteegen Geleefde Genade. Een bijdrage aan de theologie van genade vanuit ervaringen van katholieke vrouwen. Narratio, 2013 ISBN 9789052639345  314 p. € 27.50

In de afgelopen halve eeuw is de katholieke genadetheologie sterk veranderd. ‘Genade’ veranderde van een bovenwereldlijk begrip naar een te ervaren werkelijkheid. De ervaringen van vrouwen ontbreken echter in die theologie. De studie ‘Geleefde genade’ onderzoekt allereerst de belangrijkste aspecten van de genadetheologie. Daarna worden de genade-ervaringen van katholieke vrouwen onderzocht. Deze worden ter sprake gebracht vanuit het dagelijks leven. Dit laat het leven van deze vrouwen concreet zien. Het blijkt dat de vrouwen in deze studie andere accenten leggen dan de moderne academische theologie. Er ligt meer nadruk op het eigen handelen, er is meer aandacht voor het individu, genade wordt ervaren in de vertrouwde omgeving. De vrouwen in deze studie ervaren door genade het vermogen om met dagelijkse situaties om te gaan. Met deze studie wil de auteur een theologische bijdrage leveren aan een moderne genadetheologie vanuit de genade-ervaringen van vrouwen.

Raam op het zuiden

Maaike de Haardt Raam op het zuiden. Religie en spiritualiteit in het alledaagse. Meinema, 2013  128 pagina's | Paperback | ISBN: 9789021143378 | Ook als E-book

In huis spelen zich de dagelijkse dingen af. Eten, drinken, slapen. Maar het is ook de plaats van liefde, geboorte en dood, van familie en vrienden, van eerste kwetsuren en van eerste genegenheid. Het is de plaats waar de wereld op vele manieren binnenkomt en van waar uit de wereld ontdekt wordt.
De meeste hoofdstukken zijn ingrijpende bewerkingen en actualiseringen van eerdere publicaties van teksten. Een aantal hoofdstukken zijn speciaal voor dit boek geschreven. Allen worden ze gedragen door de benadering van religie die geworteld is in een sacramentele visie op de werkelijkheid. God of het goddelijke manifesteert zich in de concrete werkelijkheid. Hierbij gaat het vooral om de spirituele kracht en mogelijkheden zichtbaar te maken die in het alledaagse leven in de hedendaagse cultuur, veelal onbewust aanwezig zijn.
In dit boek neemt Maaike de Haardt de lezers mee door het huis, haar huis. In de verschillende ruimten houdt zij stil en overdenkt vanuit verschillende thema's en invalshoeken de betekenis van het alledaagse in de hedendaagse cultuur voor het denken over religie, spiritualiteit en theologie.
Een prettig leesbaar boek dat het overdenken waard is.  (Wil Fransen)

Midden in het leven

Margot Kässmann Midden in het leven. (vertaling van Mitten im Leben.)  Meinema, 2012 ISBN 978 90 211 4329 3   158 pagina's  €16,90

De bekende Duitse predikante, ex-bisschop, beschrijft haar ervaringen 'in het midden van het leven', d.w.z. rond haar 50e levensjaar. Ze kreeg borstkanker en scheidde van haar man. In thematische artikelen bespreekt ze onderwerpen als 'kinderen loslaten en ouders begeleiden', 'de zorg voor het lichaam', 'sociale contacten onderhouden', 'eindigheid ervaren'. Haar eigen ervaringen verbindt ze met Bijbelteksten en teksten van liederen. (Trees van Montfoort)

 

 

Alledaags en buitengewoon

Alledaags en buitengewoon. Spiritualiteit in vrouwendomeinen. Angela Berlis en Anne-Marie Korte (red.) Skandalon, 2012 153 p. €17,95 ISBN 978-94-90708-47-4

Een bundel met tien onderzoeken naar ervaringen van vrouwen met heiligheid en heiliging door de eeuwen heen. De auteurs proberen spiritualiteit op het spoor te komen waar vrouwen hun eigen stempel op hebben gedrukt. Van huis-tuin-en-keukenwonderen en een badkamerritueel rond Maria, via de zusters van het gemene leven en de keuken van Sor Juana, naar de huisgemeentes van Paulus en de vrouwen rond Simson. De heldere inleiding van beide redacteuren geeft inzicht in de werkwijze van genderstudies religie, waarin 'het alledaagse' een belangrijke vindplaats is. Het heilige staat voor hen niet tegenover het profane. Vrouwen, die vaak uitgesloten worden van het heilige, hebben het heilige gevonden in het alledaagse. Het mooi vormgegeven boekje is het resultaat van een interdisciplinair Nederlands onderzoeksproject en maakt de resultaten voor een breder publiek toegankelijk. (Trees van Montfoort)

Huiselijk geweld in orthodox-protestantse gezinnen

Bakker, H. en H.Felten De mantel der liefde. Quickscan naar huiselijk geweld in orthodox-protestantse gezinnen.  Movisie, 2012 64p. €0,00

Movisie kwam in het nieuws met hun quickscan met betrekking tot seksueel en huiselijk geweld in orthodox protestantse kringen. Zij willen hiermee een bijdrage leveren aan preventie en aanpak van huiselijk geweld in die groeperingen. Onderzoekers van Movisie spraken met hulpverleners. Daaruit bleek dat binnen orthodox protestantse kringen veel moeite bestaat om huiselijk geweld te melden. slachtoffers zijn bang voor uitsluiting uit de groep. Daarom kan huiselijk geweld lang doorgaan.

De onderzoekers pleiten voor meer samenwerking tussen christelijke en seculiere hulpverlening. Wanneer wordt aangeklopt bij de laatste spreken die hulpverleners dikwijls niet de taal van mensen uit de orthodox protestantse hoek, waardoor ze afhaken. Wel wordt veel verwacht van de mogelijkheden binnen de groeperingen zelf, mits men kennis over het onderwerp wil vergaren, om vroegtijdig te kunnen signaleren.

Zie ook het persbericht 'Signalering huiselijk geweld in orthodox-protestantse kring kan beter'

gratis dowmloaden via movisie.nl of bestellen via: 030-7892112 (van 09.00 tot 13.00 uur).

 

Weerbarstig erfgoed

Sieth Delhaas Weerbarstig erfgoed. Globalisering in zakformaat. Valkhof Pers, 2012 ISBN 978 90 5625 371 4  360p.  €24,50

Kenia 2011. Een man wordt ziek of krijgt een ongeluk en overlijdt. Zijn kersverse weduwe wordt, met haar bezittingen en al, vererfd aan haar schoonfamilie, waarna haar vaak een slavenbestaan wacht. Het is nauwelijks voorstelbaar, maar ‘weduwenvererving’ is in Kenia bij enkele etnische groepen een traditie die ook vandaag nog in ere wordt gehouden.
Weduwen van het Luo volk, een van de veertig etnische groepen waaruit Kenia is samengesteld, spelen in het doorbreken van deze traditie een voortrekkersrol. Hun succes wortelt in het initiatief van de Nederlandse Rentia Krijnen-Hendrikx. Zij bood in 1988 weigerachtige weduwen aan met door haar beschikbaar gesteld geld een eigen bedrijfje te beginnen. In 2011 zijn er 1500 overwegend jonge weduwen met hun duizenden kinderen lid van het weduwenproject en economisch zelfstandig. 
De titel Weerbarstig erfgoed slaat niet alleen op de niet geërfde weduwen. Het roept reminiscenties op aan erfenissen van slavernij, kolonialisme, missie, neokolonialisme, ontwikkelingshulp. Daarom begint het verhaal niet bij het project zelf. Maar in het verleden. Van de initiatiefneemster en haar agrarische opvoeding. Van de Luo en hun tradities. Van Engelse kolonisatoren. Van de missie. Van de Europese settlers. Het verhaal laat ook zien hoe enkele tientallen ongealfabetiseerde etnische groepen uit een onbegrensd gebied binnen de tijd van een eeuw meegevoerd werden in grillige plannen van Europese snit.

Sieth Delhaas (1936) is journaliste en cultuurhistorica. Ze is beschikbaar voor lezingen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dubbele dialoog

Riet Bons-Storm en Nelly van Doorn-Harder (red.), Dubbele dialoog: vrouwen en mannen interreligieus in aktie. Narratio, 2012  €20

De auteurs in de bundel, vrouwen en mannen, komen uit verschillende religieuze tradities: de joodse, de christelijke en de islamitische.

 

Reisverslag van Egeria, een dame uit de vierde eeuw.

In het land van de Bijbel. Reisverslag van Egeria, een dame uit de vierde eeuw.(Latijnse tekst en Nederlandse vertaling Vincent Hunink, inleiding Jan Willem Drijvers) Hilversum, 2011, 188 p. €19,- ISBN978-90-8704-188-5

In het jaar 381 ging een aanzienlijke Romeinse vrouw, Egeria, vanuit West-Europa op reis naar Palestina, Egypte en Syrië. Zij wilde met eigen ogen alle plaatsen zien die zij kende uit de bijbel. Het verslag dat zij van haar pelgrimage schreef, is een van de vroegste in zijn soort. Hieraan voegde zij een beschrijving toe van de liturgische vieringen in Jeruzalem, waar zij langere tijd verbleef. Via de ogen van een vrouw krijgt de lezer een uniek beeld van de bijbelse wereld in de vierde eeuw. Ook het bijzondere Latijn, dat dicht bij de gesproken taal van de vierde eeuw staat, maakt de tekst tot een boeiend document. Egeria’s verslag, uitgegeven met een vertaling in modern Nederlands, wordt zoveel mogelijk gepresenteerd als reisdagboek: met dateringen en samenvattingen van niet beschreven onderdelen van de reis. De inleiding schetst een beeld van de historische achtergronden van Egeria.

Ex caritata - 200 jaar vrouwelijke religieuzen

Annelies van Heijst , Marjet Derks en Marit Monteiro  Ex caritate. Kloosterleven, apostolaat en liefdewerken van actieve vrouwelijke religieuzen in Nederland in de 19e en 20e eeuw Verloren, 2010  ISBN 13 9789087041533  1195 p.  €55,-

Kloosterzusters, nonnen – of vrouwelijke religieuzen – verdwijnen in Nederland uit het straatbeeld. In de afgelopen twee eeuwen kozen tienduizenden vrouwen voor een kloosterleven, in combinatie met werken in de wereld. Ex caritate (‘uit liefde’) is de kortst mogelijke samenvatting van het ideaal dat hen bezielde. Veel omstanders waren diep onder de indruk van de manier waarop zusters in de ziekenzorg, het onderwijs en de missie stonden. Maar hun aanpak riep ook kritiek op en hen is liefdeloosheid verweten. Deze omvangrijke maar goed leesbare studie gaat over zowel de binnen- als de buitenkant van dit type religieus leven. Het belicht de kerkelijke en maatschappelijke inbedding en beeldvorming in kunst en media, en gaat over kloosterlijke gebruiken, spiritualiteit en religieus idealisme. Het is de eerste integrale geschiedenis van de ruim negentig verschillende zustercongregaties in Nederland en enkele seculiere instituten.

100 jaar vrouwen op de kansel

Honderd jaar vrouwen op de kansel, 1911-2011 Red Mirjam de Baar e.a. uitg. Verloren, 2011. ISBN 978-90-8704-257-8, 192 p. €21

Honderd jaar geleden werd in Nederland de eerste vrouw bevestigd als predikant: Anne Zernike. Zij was tijdens haar theologiestudie overgestapt naar de Doopsgezinde Broederschap, omdat dit kerkgenootschap als eerste de mogelijkheid opende vrouwelijke proponenten te beroepen. In deze bundel gaan historici en theologen dieper in op de argumenten voor en tegen vrouwen in het ambt die sinds de negentiende eeuw binnen de diverse kerkgenootschappen naar voren zijn gebracht. Tevens wordt in een aantal biografische artikelen inzichtelijk gemaakt hoe deze discussies doorwerkten in de individuele keuzes van vrouwelijke pioniers uit diverse kerkelijke gezindten die in de eerste heft van de twintigste eeuw theologie studeerden: Jacoba Mossel, Anne Zernike, Riek Rappold, Nicolette Bruining, Jantine Haumersen, Wil Wiardi Beckman en Ietske Jansen. De bundel besluit met een reeks bijdragen waarin hedendaagse vrouwelijke predikanten uit verschillende denominaties reflecteren op hun keuze voor theologie en op hun positie als vrouwelijke predikant en op het predikantschap van de toekomst. (Trees van Montfoort)

De reis naar binnen

Joke Litjens De reis naar binnen. Twaalf vrouwen en de kracht van hun spiritualiteit. Ten Have, 2011. ISBN 978 90 259 6134 3. 160 p. €14,90

Twaalf portretten van vrouwen, inclusief de auteur zelf, die geknokt hebben om uiteindelijk hun leven te leiden zoals ze het zelf wilden. De vrouwen hebben een uiteenlopende achtergrond, van boerin tot abdis en van verpleegkundige tot advocaat. Ook op spiritueel vlak hebben ze hun eigen weg gevonden: de reis naar binnen. Samenstelster en interviewster Joke Litjens werkte als mediapastor bij de KRO en begon daarna voor zichzelf in Werkplaats voor de Ziel.

Tijger, tijger

Margaux Fragoso,Tijger, tijger, De Bezige Bij, 2011, ISBN: 9789023459620 €19,90
Fragoso’s memoires geven een ongekende inkijk in het hart en de ziel van de pedofiele man die haar van haar jeugd beroofde. ‘Hij gaf mij erkenning. Hij maakte van het kleine onzekere meisje een prinses’. Het boek laat ook de leuke kanten van de twaalf jaar durende relatie zien, die begon toen Margaux zeven en de pleger/vriend eenenvijftig was. Maar het is ook het verhaal hoe zij als het ware heeft moeten afkicken van deze verhouding. Margaux Fragoso. Vertaalde literaire roman.

Sluipjagers in jongensland

Martien Kessels, Sluipjagers in jongensland. 2011 ISBN 978-94-6176-204-7 152 p. €16,95

Een boek over de sluipende tactieken waarmee een kind wordt ingesponnen in een web van geheimhouding en seksueel geweld. En welke jongenscodes de jongen gebruikt om te kunnen overleven. Sluipjagers in jongensland is een boek voor iedereen die inzicht wil krijgen in seksueel geweld. Die wil en durft te kijken hoe seksueel geweld tegen een kind, pedagogisch en tactisch, wordt voorbereid en uitgevoerd. De auteur is ervaringsdeskundige.

Huiselijk geweld. Handreiking voor het pastoraat.

Huiselijk geweld. Handreiking voor het pastoraat. uitgegeven door de Protestantse Kerk in Nederland. red. Esther van der Panne. M.m.v.  leden van de Provinciale Werkgroep Godsdienst en Seksueel Geweld Zuid-Holland. De brochure is te bestellen bij het Landelijk Protestants Dienstencentrum, tel.030-8801337, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kost € 4,50.

Huiselijk geweld is geweld binnen gezinnen, relaties, families en de kleine kring van bekenden en vertrouwelingen, inclusief seksueel geweld. De brochure beschrijft hoe slachtoffers van dit nabije geweld langzaam maar zeker worden ingesponnen in een web. Dat maakt het vaak later moeilijk om zicht te krijgen op hoe het kon gebeuren. Kennis deze mechanismen is noodzakelijk voor wie hier goed mee om wil gaan. Van de buitenkant gezien lijken de verhalen vaak onwerkelijk of ongelofelijk, maar er zijn veel mensen, vaak in onze directe omgeving, die er mee te maken hebben.

De brochure biedt tevens persoonlijke verhalen en cijfermateriaal en beantwoordt de vraag wat omstanders en de kerkelijke gemeente kunnen doen. Ook vragen van geloof, bijvoorbeeld over vergeving en verlossing, bidden, wie is God en waar was God, komen aan de orde.

 

Bidt Jeruzalem vrede toe

Bidt Jeruzalem vrede toe. Ontmoetingen, achtergronden en reflecties in Israël en de Palestijnse gebieden. Redactie Riet Bons-Storm. Narratio 2011, ISBN 978 90 5263 854 6, 224 blz.

Riet Bons redigeerde eerder Vertel onze verhalen verder. Ontmoetingen met Joodse en Palestijnse vrouwen. Ook dit boek biedt verhalen, maar eveneens feiten en cijfers, theologische bijdragen, historische informatie, psychologische achtergronden van het conflict en een korte Nederlandse weergave van het Kairosdocument. De vrouwelijke auteurs zijn ver in de meerderheid en er is veel aandacht voor de rol van vrouwen in het conflict. De bijzondere positie van de vrouwelijke Israëlische militairen wordt belicht, de sumud van de Palestijnse vrouwen komt aan de orde en ook het seksuele geweld in Palestijnse gezinnen, mede veroorzaakt door de dagelijkse vernederingen die de mannen ondergaan. De auteurs proberen de spanning vol te houden tussen betrokkenheid en distantie.  Onder de leemeerlink staat een recensie.

Vrouw(on)vriendelijk? Islam feministisch bekeken

Heidy Margrit Müller, Sarah Bossaert, Inge Arteel & Machteld De Metsenaere VROUW(ON)VRIENDELIJK? Islam feministisch bekeken VUBPRESS, Brussel ISBN: 9789054874522, 184 pagina's, € 17,00

In de politieke actualiteit wordt de islam niet bepaald als vrouwvriendelijk afgeschilderd. In naam van de bevrijding van de vrouw wordt bij momenten zelfs een uitgesproken anti-islamitisch betoog gevoerd. Tegen de zwart-witbeelden in waarmee de media ons overspoelen, wil de feministische invalshoek in de eerste plaats de aandacht vestigen op de complexiteit van de islam als religieus, politiek en sociaal fenomeen, ook en vooral wanneer religie een emancipatorische betekenis krijgt.

Eros in de kreukels

Jacqueline Kool Eros in de kreukels. Verhalen over lijven, leven en lust vanuit de kreukelzone. uitgegeven door Stichting Kreukelzone bij MK Publishing ISBN 978-9079529056

 
Eros in de kreukels is gebaseerd op achtentwintig interviews met vrouwen met (uiteenlopende) fysieke beperkingen, waarin zij openhartig vertellen over hoe hun leven in een kreukelig lichaam eruit ziet, hoe zij hun eigen lichaam ervaren en hoe het is om vaak de handen van (para)medici en verzorgers aan je lijf te hebben. Ze vertellen hoe anderen naar hen kijken en over de betekenis van seksualiteit en erotiek.

Jacqueline Kool (1963) werkt als zelfstandig adviseur, trainer en publicist op het terrein van beeldvorming en participatie van mensen met een beperking. In 2009 was ze mede-initiatief- nemer van Disability Studies in Nederland, waar zij nu werkzaam is als kennismanager.
Ze schreef eerder het boek Goed bedoeld. Levensbeschouwelijk kijken naar handicap en ziekte (Boekencentrum 2002). In vele columns, artikelen en voordrachten verwoordt zij haar visie op leven met beperkingen en op de inclusieve samenleving. 
 
Verdere info: www.kreukelzone.org

Meer dan lijfsbehoud

Inez van der Spek Meer dan lijfsbehoud. Drie zussen leven met borstkanker. Kok, Kampen, 2010. ISBN: 9789043517911,  €17,50.

Dit aangrijpende boek is een samenspel van levensverhaal en essay. Het volgt de geschiedenis van drie zussen van eind dertig, van wie twee borstkanker krijgen, terwijl de derde actief betrokken is bij het proces dat hierna volgt. De zussen vertellen aan Inez van der Spek over de vormgeving van hun leven met kanker, hun kijk op ziekte en gezondheid en op de betekenis van religie en spiritualiteit. Ze zoeken naar een leven in heelheid, ondanks en door verdriet en gebrokenheid heen. Zusterschap is voor hen een dragende kracht.
 Het boek is ook een verslag van de ontdekkingstocht van de schrijfster, die van huis uit theologe is. De verhalen van de zussen confronteren haar met de grenzen van wat in taal uitgedrukt kan worden.
 

 

Overlevingskunst

Christa Anbeek Overlevingskunst. Leven met de dood van een dierbare. Uitg. Ten Have, 197 blz. Prijs: 17,90

Hoe leef je met de dood? In Nederland wordt al jaren volop gedebatteerd over het levenseinde. Het gaat dan vooral over euthanasie, de noodzaak van palliatieve zorg en een zelfgekozen dood na een voltooid leven, een debat dat vooral in medische en juridische termen wordt gevoerd. De vraag hoe je met de dood kunt leven blijft onderbelicht. Deze eenzijdigheid doorbreekt Christa Anbeek (1961), hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek met haar boek. Gedreven door het verlies van haar partner, onderzoekt ze wat diverse levensbeschouwelijke en literaire stromingen te bieden hebben voor iemand die worstelt met het verlies van een dierbare.Van de existentiële psychotherapie van de Amerikaanse psychiater Irvin Yalom naar de klassieke levenskunst. Ook vraagt Anbeek zich af of er zoiets bestaat als een vrouwelijke benadering van de tragiek van het bestaan, van dood en eindigheid?

Vrouwen en geloof in Nederland

Angela Berlis Geloof in Nederland, deel 27- Vrouwen en geloof in Nederland € 5,95

Niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, wel in de winkel van museum Catharijneconvent in Utrecht.

Van Anna Maria van Schuurman tot vrouw-en-geloofvrouwen. Anna Maria van Schurman was al in haar eigen tijd beroemd en bejubeld. Zij was de eerste vrouwelijke student in Nederland. Vanachter een gordijntje mocht zij colleges van de vermaarde theoloog Voetius bijwonen. Bijzondere vrouwen zijn er altijd geweest; van de middeleeuwse schrijfster Hadewijch tot de eerste hoogleraar voor feminisme en christendom Catharina Halkes. Hoe hebben vrouwen hun geloof in het alledaagse leven geleefd en uitgedragen/doorgegeven? Wat zijn de opvattingen van kerken over de rol van vrouwen? Welke rol speelden vrouwen in religieuze bewegingen? Hoe zat het met de nonnen, begijnen, kloppen, domineesvrouwen, vrouwelijke dominees en priesters, VU-vrouwen en vrouw-en-geloof-vrouwen? Museum Catharijneconvent, bezoekadres Lange Nieuwstraat 38 in Utrecht, tel. 030 231 38 35, www.catharijneconvent.nl

Seksualiteit: Praat erover!

Brochures uitgegeven door de Stichting Vrouwen Pastoraat Seksualiteit Geweld (VPSG) en aldaar te bestellen:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mijn lichaam, mijn ziel. Over (seksueel) geweld en pastorale hulpverlening. 2004
Lisette van Gils / Stichting VPSG Prijs: € 5,00 (excl. porto)

Praat er over. Achtergronden en praktische tips bij het praten over seksueel geweld in de kerken. 2006
Stichting VPSG Prijs: € 5,00 (excl. porto) 

Seksualiteit: Praat erover! Lichamelijkheid en seksualiteit ter sprake brengen in de kerken.  2010
Stichting VPSG Prijs: € 5,00 (incl. porto)

Als ik W!J word. Nieuwe vormen van verbondenheid

Jonneke Bekkenkamp en Joris Verheijen (red.) Als ik W!J word. Nieuwe vormen van verbondenheid, uitgeverij Parthenon, 2010, ISBN: 9789079578153, 120 pag., 14,5 x 21,5 cm, € 12,90  

Als de individualisten die we allemaal zijn, blijven we in onze samenleving steeds op zoek naar vormen van 'samen'. Traditionele gemeenschapsvormen staan onder druk en nieuwe vormen kristalliseren zich uit. Welke kansen bieden deze nieuwe vormen van verbondenheid en waar begint het te wringen?
De sociologen, theologen en andere wetenschappers in deze bundel hebben ieder voor zich een ‘nieuw wij’ onderzocht: van het innig gevoel van verbondenheid onder deelnemers aan een stilteretraite tot de kortstondige gedeelde ervaring van een toneelstuk. Daarbij zoeken ze de balans tussen de persoonlijke betrokkenheid die nodig is om je te verbinden, en de nuchtere distantie die bij wetenschap hoort.
De essays vormen een verkenningstocht langs veranderende structuren, klassieke uitsluitingsmechanismen en nieuwe mogelijkheden. Ze zijn de eerste presentatie van de resultaten van het meerjarige onderzoeksproject van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving: Op zoek naar een nieuw ‘wij’ in Nederland.
Met bijdragen van Jonneke Bekkenkamp, Kees den Biesen, Kees de Groot, André Lascaris, Nico Schreurs, Inez van der Spek en Joris Verheijen.

Vorstinnen, verleidsters en vriendinnen van God

Martha T. Frederiks Vorstinnen, verleidsters en vriendinnen van God. Islamitische verhalen over vrouwen in Bijbel en Koran.  Meinema, 2010 ISBN: 9789021142425 164 pag. € 16,00

In de vele boeken die over vrouwen en de Koran zijn geschreven, staan meestal de wetgevende teksten uit het boek centraal: wat mogen vrouwen wel en niet? Veel fascinerender en genuanceerder zijn de koranverhalen over vrouwen zélf.

In de Koran duiken voorbeeldige vrouwen en vrome vrouwen op, maar ook gevaarlijke verleidsters en geëmancipeerde vorstinnen.
Vorstinnen, verleidsters en vriendinnen van God belicht een aantal van hen: vrouwen die zowel in de Bijbel als in de Koran voorkomen. Vrouwen als Eva, de koningin van Seba en Maria, de moeder van Jezus. De vraag is: welk beeld schetsen deze verhalen over vrouwen in de islam en wat dragen deze verhalen bij aan de discussie over de positie van moslim vrouwen?

De heiligwording van Berthe Ploos

Hannes Meinkema De heiligwording van Berthe Ploos   Contact, 2007 ISBN 9789025426484 Ingenaaid,21 cm, 447p. €22.90

De heiligwording van Berthe Ploos gaat over de religieuze ontwikkeling van een jonge vrouw, Berthe Ploos, die als vondeling in een katholiek kindertehuis is opgegroeid en op een gegeven moment overwerkt thuis komt te zitten. Beetje bij beetje herontdekt zij haar liefde voor theologie en begint ze te zien dat religie te maken heeft met persoonlijke religieuze ervaringen.
De titels van de hoofdstukken verwijzen vaak naar rooms-katholieke dogmatiek, zoals 'Stigmata', 'Verlossing', 'Vergiffenis' en 'Verzoeking'. Meinkema speelt met de dogmatische begrippen en probeert ze te bevrijden van hun vastgelegde betekenis waardoor ze een nieuwe rijkdom krijgen.

Vonken uit de hemel

Julie Feldbrugge Vonken uit de hemel. In gesprek met Teresa van Avila  Paperback 342 pagina's Valkhof Pers 2002 € 22,50

Tijdens een bezoek aan het Escorial in 1987 werd de auteur getroffen door het krachtige handschrift van Teresa en dat werd het begin van een ontdekkingstocht, van een ontmoeting met Teresa van Avila (1515-1582), karmelietes, heilige, kerkleraar, met een vrouw die tot in onze dagen door haar persoonlijkheid en haar geschriften grote invloed heeft. In dit boek laat de schrijfster (sociologe) Teresa zelf aan het woord, door zeven vraaggesprekken met haar te houden. Zo maakt zij voor de lezer van nu het denken en voelen van Teresa toegankelijk. Teresa heeft niet alleen 'Gods vonken' opgevangen, maar brengt ook vonken teweeg in het brein van de schrijfster, die keer op keer getroffen raakte door de overeenkomsten die zij zag tussen Teresa en haarzelf en tussen de 16e en de 21ste eeuw De vonken van 'nu' zijn in de vraaggesprekken ingevoegd.

Als scherven spreken

Kune Biezeveld Als scherven spreken. Over God in het leven van alledag. ISBN 9789021142159. Meinema, Zoetermeer 2008. Paperback, 160 p. € 16,50.Als scherven spreken
Op 7 september 2008 is prof.dr. Kune Biezeveld overleden, hoogleraar vrouwenstudies en docent systematische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), vestiging Leiden.
Kune was een bijzonder hartelijke en warme vrouw met veel kennis van zaken. Op de vrouwensynode van maart 2007 had ze een inspirerende inbreng rondom het thema ‘ietsisme’. Het ietsisme zag Kune als de uitdaging voor de theologie om zichzelf te vertalen naar het leven van de mensen. Deze roep om vertaling van de waardevolle ‘oude’ woorden werd herkend door velen in haar gehoor.
Kune heeft tijdens haar ziekte verder aan dit thema gewerkt en dat heeft geresulteerd in de afronding van haar boek: Als scherven spreken. Over God in het leven van alledag. Het boek is gepresenteerd op 6 november 2008. We hopen dat dit boek velen tot inspiratie mag zijn, haar gedachtenis tot zegen.

De pastor is een vrouw

Ans Kits De pastor is een vrouw. 25 jaar vrouwelijke pastores in de rk kerk  Narratio ISBN: 9789052632353 Paperback 176 pag

Uit dit boek wordt duidelijk dat vrouwelijke pastores een onvervangbare plaats hebben ingenomen in de katholieke kerk, al wordt ook duidelijk dat dat niet altijd zonder slag of stoot is gegaan. Er zijn ook verhalen over vastlopen, pijn, verdriet en eenzaamheid. Over onmacht, vooral in het omgaan met priesters. In een korte reflectie wordt ingegaan op de belangrijkste punten uit de interviews

Vierenderwijs

Barbara Leijnse, Rita Hoeve Vierenderwijs Narratio, ISBN: 9789052633152, paperback, 120 pag.

In vierenderwijs staan proeven van vieringen bedoeld voor mensen die aan de slag willen met andere dan traditionele vormen van vieren en op zoek zijn naar eigentijdse vormen en taal. Ook is het voor hen die zelf vorm willen geven aan moenten van bezinning. Er zijn talloze teksten, liederen, gebeden, rituelen en meditaties in te vinden die nieuwe spiritualiteit oproepen

Liederen van Hadewijch

De liederen van Hadewijch. Historische Uitgeverij, 2009. gebonden, 456 blz. + 4 cd's voor € 49,95

Meer dan 600 jaar geleden was Hadewijch de eerste vrouw in Europa die het waagde de mystieke minne uit te zingen in pure liefdespoëzie. Ze bezingt liefde en
wanhoop, ellendige verlatenheid en het verlangen naar vereniging. Haar passie is voor lezer en luisteraar fysiek voelbaar. Met 4 cd's, waarop alle liederen gezongen en gesproken, in de taal van Hadewijch te beluisteren zijn.

Een beeld van een liturgie

Denise Dijk Een beeld van een liturgie Narratio ISBN: 9789052639116 264 blz.

In dit proefschrift wordt de christelijke liturgie, waarin feministische vrouwen subject zijn van liturgie, beschreven, waarbij de 'godstaal' speciale aandacht krijgt

Maria Magdalena

Esther de Boer Maria Magdalena De mythe voorbij Meinema, €17,50 ISBN: 9789021139869 paperback, 176 pag.
Maria MagdalenaDe derde druk van een veel geprezen boek over Maria Magdalena. Meer dan veertienhonderd jaar lang lag het Evangelie naar Maria (Magdalena) verborgen op een christelijke begraafplaats bij de Egyptische stad Achmiem. Nu inspireert het mensen wereldwijd tot een nieuw inzicht in Jezus en zijn volgelingen en tot een nieuwe visie op de geloofstraditie en de inhoud van het geloof.

Als mannen en vrouwen bidden

B. Roukema-Koning Als mannen en vrouwen bidden Een empirisch-psychologische studie Meinema, €19,90 ISBN: 9789023919292 paperback, 176 pag.
Als mannen en vrouwen biddenIs er verschil in bidden tussen mannen en vrouwen? En zo ja, kunnen we dit interpreteren? Welke verklaringen zijn in omloop voor sekseverschillen in godsdienstigheid en hoeveel waarde kunnen we daaraan hechten? Naar deze vragen heeft godsdienstpsychologe Barbara Roukema-Koning onderzoek verricht.

overwegingen rond mensenhandel

De Stichting Religieuzen Tegen Vrouwenhandel (SRTV) heeft een map samengesteld met overwegingen rond mensenhandel. De titel is: „Ik heb de jammerklachten gehoord; Ik zal er zijn!” De map bestaat uit een vijftal boekjes met bijbelreflecties, overwegingen, gebeden en teksten.

De boekjes kunnen gebruikt worden bij vieringen, kleine bijeenkomsten, als materiaal voor volwassenen catechese of bij gespreksgroepen. Het materiaal is ook zeer geschikt voor jongeren. Een mapje kost €5,- , 10 mapjes of meer €3,50 per stuk (prijzen zijn exclusief verzendkosten). Voor informatie of bestellingen: Stichting Religieuzen Tegen Vrouwenhandel St. Janssingel 92 5211 DA 's-Hertogenbosch Tel: 073 - 615 44 44 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De geliefde discipel

Esther de Boer De geliefde discipel. Vroegchristelijke teksten over Maria Magdalena  Meinema, €19,90
Miljoenen lezers zijn in de ban van De Da Vinci code, waarin Maria Magdalena prominent voorkomt. Maar wie is zij? Een antwoord vanuit de bronnen.
Was Maria Magdalena de vrouw van Jezus? Had Jezus haar de leiding van de kerk toevertrouwd? Is zij het slachtoffer van een geheim complot?

Vertel onze verhalen verder

Vertel onze verhalen verder. Ontmoetingen met Joodse en Palestijnse vrouwen. Redactie Riet Bons-Storm. Narratio, Gorinchem 2008. € 12,50.

Verslag van een reis van een groep Nederlandse vrouwen. Verhalen over de dagelijkse realiteit in Israël/Palestina en de strijd om vrede vanuit de ervaringen van heel verschillende inwoonsters.

 

Gezegend leven

Dr. Riet Bons-Storm Gezegend leven Op weg naar een pastorale gemeente in een verbrokkelde wereld  Narratio, €17,50
Veel mensen geloven wel, maar hun geloof valt niet meer samen met wat ze vroeger, van huis uit, geleerd hebben. Velen voelen zich daardoor ook niet meer thuis bij de kerk en vallen in de praktijk dan ook buiten het bereik van het pastoraat dat bij de kerk hoort. Maar het is niet zo dat het pastoraat slechts mensen wil bereiken die lid van de kerken zijn.

Zij gelooft, zij anders

Geertje de Vries Zij gelooft, zij anders - 20 jaar oecumenische vrouwensynode uitgeverij Narratio, ISBN 9789052638058, €12,50

Deze bundel biedt een overzicht van de thema’s en onderwerpen die belangrijk zijn geweest en snijdt agendapunten aan voor de toekomst. In interviews en artikelen komen vrouwen aan het woord die aan de basis hebben gestaan van het ontstaan van de synode, of die in de loop van de tijd op de synode een plek hebben gevonden om hun droom te verwoorden.

ELENA, een bezinning op mensenhandel

ELENA, een bezinning op mensenhandel  SRTV, Den Bosch, €10 Elena
Het is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw, Elena, die slachtoffer wordt van mensenhandel. Het bestaat uit vijftien korte momenten, die door Mieke Borgdorff zijn geïllustreerd in abstracte werken met een figuratieve hint. De kunstenaar en de schrijvers hebben zich laten inspireren door de staties van de kruisweg zoals die in de katholieke traditie wordt gebeden. Ook geschikt voor gebruik in groepen.